ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ#27/ Το πρώτο μπάνιο του μωρού στην θάλασσα.





ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ


 Το καλοκαίρι δειλά δειλά φτάνει  και η πρώτη οικογενειακή εξόρμηση στη θάλασσα είναι «στα σκαριά», αλλά αυτό το καλοκαίρι δεν είναι σαν τα προηγούμενα. Το μωράκι σας θα μπει για πρώτη φορά στη θάλασσα για να κάνει το πρώτο του μπάνιο! Δίχως αμφιβολία είστε ενθουσιασμένοι, αλλά ίσως δικαιολογημένα και λίγο αγχωμένοι για το τι θα πρέπει να προσέξετε και να κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί από τον ήλιο ή ό,τι άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον ευαίσθητο οργανισμό του. Ερωτήματα όπως, θα κλάψει το μωρό μου; Θα φοβηθεί; Θα του αρέσει το νερό; Μήπως κρυώσει ή μήπως δεν του αρέσει καθόλου και δεν θέλει να ξαναμπεί; κατακλύζουν το μυαλό σας. Θα σας παραθέσω παρακάτω μερικούς τρόπους για να εξοικειώσετε το μωράκι σας ευχάριστα και ανώδυνα με τη θάλασσα, ώστε να είναι η πρώτη γνωριμία του με αυτήν μια  θετική και όμορφη εμπειρία για όλους σας. 

 Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι το μπάνιο στην θάλασσα δεν θα πρέπει να συνοδεύεται ύστερα από γεύμα. Αν  το μωράκι έχει φάει, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες μέχρι να μπει στη θάλασσα, ώστε να μην έχει «γεμάτο» στομάχι. Ακόμη, ιδανικά θα ήταν φρόνιμο να έχει κοιμηθεί, προκειμένου να ευχαριστηθεί την εμπειρία του μπάνιου δίχως γκρίνια.
  •  Ακόμη και  αν έχετε φροντίσει το μωρό να κάθεται κάτω από σκιά, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσετε το αντηλιακό. Σε αυτές τις ηλικίες ενδείκνυται αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ο οποίος καλό θα είναι να ξεπερνά τους 50 SPF. Αντηλιακά που εξυπηρετούν ενήλικες σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα μωράκια. Πρέπει να βάλετε αντηλιακό κάθε είκοσι λεπτά.  Επιπλέον, προσπαθήστε να μην «βάζετε» μεγάλη ποσότητα και να την απλώνετε ομοιόμορφα. 
* Ακόμα και αν υπάρχει αντηλιά δεν θα πρέπει να παραλείψετε τίποτα απ όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, διότι και η αντηλιά μπορεί να βλάψει εξίσου το μωράκι σας.
  •   Το αντηλιακό από μόνο του δεν αρκετό όσο το μωρό παρευρίσκεται στην παραλία. Γι’ αυτό, φορέστε του καπελάκι και μια μπλούζα σε άσπρο χρώμα, για να μην απορροφά ακόμα περισσότερη ζέστη αλλά και για να το προστατεύσει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. 
  • Οι πιο επικίνδυνες ώρες για να επισκεφθείτε την παραλία είναι πριν τις 11 ή αργά το απόγευμα, μετά τις 6,όπου ο ήλιος δεν βρίσκεται στο ζενίθ του.
  • Η παραλία που θα επισκεφθείτε θα πρέπει να είναι καθαρή, ώστε να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις. Αν είναι δυνατόν να μην  συχνάζει πολύς κόσμος. Καλό θα ήταν να είναι ζεστή, γιατί τα μωρά δεν μπορούν ακόμα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους.
  •  Πάρτε το βρέφος σας αγκαλιά και μπείτε σιγά σιγά στο νερό, φορώντας του το καπελάκι του, ώστε να βραχούν τα ποδαράκια του. Μη βιαστείτε να το βρέξετε παντού, γιατί το μωράκι χρειάζεται να συνηθίσει τη θερμοκρασία του νερού σταδιακά. Το μωρό θα είναι αρχικά σε στενή επαφή με το σώμα σας και φυσικά θα πρέπει συνεχώς να έχει τη στήριξή σας. Στη συνέχεια, αρχίστε το παιχνίδι πιτσιλώντας  σιγά σιγά και το υπόλοιπο σώμα του. Αν δείτε ότι του αρέσει και δεν γκρινιάζει, συνεχίστε και έπειτα βρέξτε και το κεφαλάκι του. Αν  το εγχείρημά στεφθεί με επιτυχία, προχωρήστε στο επόμενο στάδιο, ξαπλώστε το μπρούμυτα στη αγκαλιά σας κρατώντας το με το χέρι σας κάτω απ’ το στήθος του και με το άλλο τους γλουτούς, κουνήστε το δεξιά και αριστερά και παίξτε με το νερό. Αν, στα επόμενα μπάνια, θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο βοήθημα που θα σας έχει υποδείξει ο παιδίατρος σας.
* Το πρώτο μπάνιο του μωρού δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από δέκα λεπτά ενώ η συνολική παραμονή του στην παραλία περισσότερο από μία ώρα. 

  •  Μόλις τελειώσετε με το μπάνιο, σκουπίστε το καλά με την πετσέτα του και στη συνέχεια φορέστε του την πάνα. Απλώστε μια στρώση του αντηλιακού του και ντύστε το με μια λευκή μπλούζα ή φορμάκι και το καπελάκι του. Μόλις βεβαιωθείτε ότι  υπάρχει η απαραίτητη σκιά αφήστε το να έρθει σε επαφή με την άμμο, προσέχοντας επισταμένα να μην τοποθετήσει το οτιδήποτε στο στόμα του.
Αν το μωρό σας φέρει «αντιρρήσεις», κλαίει ή γκρινιάζει, δεν θα πρέπει να το επιμείνετε να μπει στη θάλασσα χωρίς τη θέλησή του. Εξάλλου, σκοπός μας  είναι να δημιουργηθεί μια θετική εμπειρία για το μωράκι  για τα επόμενα… «πλατσουρίσματά» του.

Σχόλια