ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ#22/ Γερά δόντια...από κούνια!!!!
Πότε και πως φροντίζουμε τα πρώτα δοντάκια των παιδιών
Αρκετοί γονείς δυστυχώς, παρόλο που παρακολουθούν επισταμένως την υγεία των παιδιών τους συχνά παραμελούν τη στοματική τους υγιεινή, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μικρά παιδιά με προβλήματα στις οδοντοστοιχίες τους. Η εμφάνιση των νεογιλών δοντιών προκαλεί τεράστια ανησυχία στους γονείς καθώς αγωνιούν για το πόσο μπορεί να πονάει το μωρό τους και για το εάν θα βγουν στραβά τα πρώτα του δοντάκια.
Τα πρώτα (νεογιλά) δόντια των παιδιών μπορεί να είναι μικρά, είναι όμως πολύ σημαντικά. Δίχως τη ορθή φροντίδα, τα νεογιλά δόντια δεν θα είναι υγιή, με αποτέλεσμα το παιδί να αντιμετωπίσει πιθανώς διαταραχές στη διάπλαση των μονίμων δοντιών που διαμορφώνονται μέσα στις γνάθους σε αυτή την ηλικία, να παρουσιαστούν στραβά, να υπάρξει πρόβλημα ομιλίας αλλά και "άσχημη" αισθητική εικόνα του προσώπου.
Τα πρώτα δόντια ανατέλλουν ως εξής:
Πάνω Νεογιλά Δόντια
Κεντρικοί Τομείς: 8 - 12 μηνών
Πλευρικοί Τομείς: 9 - 13 μηνών
Κυνόδοντες: 16 - 22 μηνών
Πρώτοι Γομφίοι: 13 - 19 μηνών
Δεύτεροι Γομφίοι: 25 - 33 μηνών
|
Κάτω Νεογιλά Δόντια
Κεντρικοί Τομείς: 6 - 10 μηνών
Πλευρικοί Τομείς: 10 - 16 μηνών
Κυνόδοντες: 17 - 23 μηνών
Πρώτοι Γομφίοι: 14 - 18 μηνών
Δεύτεροι Γομφίοι: 23 - 31 μηνών
|
Η φροντίδα των δοντιών πρέπει να ξεκινά από το πρώτο κιόλας
δόντι που θα αρχίσει να ξεπροβάλλει. Στους πρώτους μήνες δεν είναι απαραίτητη η οδοντόβουρτσα.
Ένα κομμάτι γάζας είναι αρκετή για να σκουπίσετε απαλά τα ούλα και τα δοντάκια του μωρού σας, τρίβοντας κυκλικά το δόντι και την γύρω
περιοχή από αυτό, μετά το τάισμα και οπωσδήποτε πριν τον ύπνο. Με τον τρόπο αυτό
θα απομακρύνεται τα βακτήρια που αναπτύσσονται και βλάπτουν τα δόντια που εμφανίζονται. Όταν αρχίσουν να βγαίνουν περισσότερα δόντια
μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πρώτη του οδοντόβουρτσα. Η πρώτη οδοντόβουρτσα
θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Μαλακή βούρτσα
- Με μικρή κεφαλή
- Μεγάλη λαβή
Από τα πρώτα κιόλας δόντια μπορείτε να ξεκινήσετε να
χρησιμοποιείτε λίγη οδοντόπαστα μικρής περιεκτικότητας σε φθόριο (500ppm), τόση
όσο το μέγεθος μιας φακής. Μετά τα δύο έτη χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα
με περισσότερο φθόριο (1000ppm) και σε ποσότητα όσο ένας ααρακάς Μετά τα έξι
χρόνια μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί οδοντόκρεμα ενηλίκων (1450ppm).
Πώς πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας:
- Βουρτσίζετε κανονικά τα δόντια του μωρού από μπροστά, από την πίσω επιφάνεια και στα πίσω δόντια και στην επιφάνεια που μασάμε. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας μέχρι τουλάχιστον τα έξι χρόνια όπου μπορεί πιθανώς να το κάνει μόνο του. Από την αρχή κιόλας μπορείτε να αφήνετε το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια μόνο του, ώστε να εξοικειώνεται με τη διαδικασία, το τελικό όμως βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται από εσάς.
- Ενισχύστε την αίσθηση ανεξαρτησίας του νηπίου,δώστε του μια εύγευστη οδοντόκρεμα και μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα και θα δείτε ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει δεκτή.
- Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας επικεντρώνεται μόνο στα μπροστινά δόντια, γι' αυτό θυμίστε του ότι πρέπει να βουρτσίσει και τα δόντια που κρύβονται από πίσω.
- Δείξτε του πώς να ξεπλένει καλά με νερό και, στη συνέχεια, βουρτσίστε εσείς τα δόντια του, καθώς τα μικρά παιδιά συνήθως δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε όλες τις σχισμές και τις κοιλότητες. Όταν φτάσει στη δευτέρα ή τρίτη δημοτικού, θα είναι σε θέση να βουρτσίζει τα δόντια του από μόνο του.
- Κάντε τη διαδικασία του βουρτσίσματος παιχνίδι. Πείτε τραγουδάκια, μετρήστε μαζί κ.λ.π. Κάντε το να αγαπήσει αυτή την ώρα και μάθετέ του να μην την αμελεί ποτέ.
- Παρατηρείτε προσεκτικά τα δόντια του μωρού και ψάχνετε σημάδια φθοράς τους (λευκές ή καφέ κηλίδες και σχισμές στα δόντια). Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, κλείστε ένα ραντεβού με έναν παιδοδοντίατρο.
Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το παιδί σας πρέπει
να κάνει την πρώτη του επίσκεψη σε παιδοδοντίατρο μέχρι την ηλικία του ενός
έτους. Στην επίσκεψη αυτή ο οδοντίατρος θα σας παράσχει συμβουλές σχετικά με τη
φροντίδα των δοντιών του μωρού, την οδοντοφυΐα, το φθόριο και τη χρήση πιπίλας
ή θηλασμού δακτύλου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου