ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ#20/Κοινωνικότητα παιδιών από ενός έτους έως τριών χρόνων.



Κοινωνικότητα παιδιών από ενός έτους έως τριών χρόνων
12 έως 15 μηνών
Το παιδί απολαμβάνει τις κοινωνικές συναναστροφές και συμμετέχει στις συζητήσεις κάνοντας θόρυβο στα κενά. Λέει μία δυο λέξεις με νόημα, ζητάει διάφορα πράγματα, ξέρει να ευχαριστεί και να αποφεύγει να κάνει κάτι όταν ακούει «όχι». Προσπαθεί να είναι χρήσιμος. Αισθάνεται ασφάλεια όταν σας κρατάει το χέρι.
Πώς θα το βοηθήσετε :
  1. Αφήστε το να πάρει μέρος στις κοινωνικές συναναστροφές. Βάλτε την καρέκλα του στο τραπέζι και το πάρκο στο κέντρο του δωματίου.
  2. Το παιδί μπορεί να δείξει φόβο και δυσαρέσκεια στους ξένους. Βοηθήστε το να συνηθίσει να βρίσκεται με άλλους για να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του.
  3. Πιάστε του το χέρι και ενθαρρύνετε το Αν δείτε πώς νιώθει ανασφάλεια.

15 έως 18 μηνών
Το παιδί αυτό – εξυπηρετείτε. Ντύνεται, ξεντύνεται και βοηθάει στις καθημερινές δουλειές. Δείχνει αγάπη στα μέλη της οικογένειας, στα ζώα του σπιτιού και στις κούκλες. Ενδιαφέρεται για τους ενηλίκους και προσπαθεί να τους μιμηθεί. Του αρέσουν οι κοινωνικές επαφές. Παίζει δίπλα σε ένα άλλο παιδί αλλά όχι μαζί του.
Πώς θα το βοηθήσετε :
  1. Αναπτύξτε τη θέλησή του να σας εξυπηρετήσει με απλές δουλειές.
  2. Αφήστε το να ντυθεί μόνο του όσο μπορεί. Μπορεί να φορέσει τις κάλτσες του και το καπέλο του.
  3. Συστήστε το σε άλλα παιδιά όσο πιο συχνά μπορείτε. Θα παρακινηθεί να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τους άλλους, χάρη στην ευχαρίστηση που αντλεί από σας.

18 μηνών έως 2 χρόνων
Το παιδί μπορεί να εφεύρει τεχνάσματα για να σας τραβήξει την προσοχή: θα αρπάξει το χέρι σας, θα σας χτυπήσεις, θα κάνει κάτι απαγορευμένο, θα αρνηθεί να σας υπακούσει. Μαλώνει λιγότερο με τα άλλα παιδιά και είναι πιο συνεργάσιμο. Μετριάζει τον εγωισμό του και προσαρμόζεται με τις επιθυμίες ενός φίλου του.
Πώς θα το βοηθήσετε :
  1. Φέρνετε το σε συχνή επαφή με άλλα παιδιά, αφήστε τα να παίξουν με πολλά παιχνίδια για να διευκολύνετε την κοινωνικοποίησή τους.
  2. Αποφύγετε τον ανταγωνισμό επαινώντας το παιδί σας. Έτσι θα αποκτήσει αυτοεκτίμηση. Να επαινείτε όλα τα παιδιά όταν μοιράζονται κάτι.
  3. Να ανταποκρίνεται όταν προσπαθεί να σας τραβήξει την προσοχή. Αποφύγετε τον αρνητισμό του αποσπώντας με κάτι άλλο το ενδιαφέρον του.

2 έως 2 1/2 χρόνων
Το παιδί μπορεί να δυσκολευτεί να μοιραστεί κάτι με τους άλλους και ίσως Δείξει αντιζηλία. Θα προσπαθήσει να επιβάλει τη δική του θέληση. Θέλει την ανεξαρτησία του αλλά αναζητά την επιδοκιμασία του ενηλίκου. Θα αντιδράσει στην εξουσία με θυμό τον οποίον πρέπει να αγνοήσετε.

Πώς θα το βοηθήσετε :
  1. Υποστηρίξτε τις προσπάθειές του. Μη δίνετε σημασία στην αποτυχία και δείξτε του πώς να τα βγάζει πέρα. Επαινείτε την επιτυχία.
  2. Διδάξτε το τρόπους και πώς να σέβεται την ιδιοκτησία του άλλου. Να είστε απόλυτοι στους κανόνες, όπως αυτοί που αφορούν την ασφάλεια τους.
  3. Πειθαρχία με μέτρο. Να είστε δίκαιοι και συνεπείς. Η μεγάλη αυστηρότητα μπορεί να οδηγήσει σε προβληματική συμπεριφορά ενώ η απόλυτη ελευθερία σε αντικοινωνική.

3 χρόνων
Το παιδί αρχίζει να ανεξαρτητοποιείται από σας ενδιαφέρεται περισσότερο για τα άλλα παιδιά. Γίνεται περισσότερο ανιδιοτελές και δημιουργεί φιλίες με ενηλίκους και τα άλλα παιδιά. Δείχνει συμπάθεια σε κάποιον που στεναχωριέται και εκδηλώνεται πιο γενναιόδωρα.

Πώς θα το βοηθήσετε :
  1. Όταν είναι κανείς μέλος μιας ομάδας γίνεται και πιο ανιδιοτελής για αυτό δώστε στο παιδί σας υπευθυνότητες στο σπίτι.
  2. Επαινείτε το συχνά.
  3. Δεν είναι νωρίς για να του διδάξετε την αναγκαιότητα της αλήθειας και της ειλικρίνειας. Να το ανταμείβεται ακόμα και αν σας ομολογήσει ένα πταίσμα του. Σημασία έχει πώς σας είπε την αλήθεια, με το πταίσμα ασχοληθείτε κάποια άλλη φορά. Ποτέ μην το τιμωρείτε όταν σας λέει την αλήθεια.


Σχόλια