ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ #15/Κοινωνικότητα του παιδιού από νεογέννητο έως ενός έτους.



Κοινωνικότητα από νεογέννητο έως ενός έτους
Νεογέννητο
Το μωρό σας θέλει να ακούει, να κοιτάζει και να ανταποκρίνεται στις χειρονομίες σας. Κουνάει το κεφάλι του, τινάζεται απότομα κάνει κινήσεις με το με το στόμα του, βγάζει τη γλώσσα του και κουνάει το κορμί του.

Πώς θα το βοηθήσετε:

  • Βεβαιωθείτε πως το μωρό σας έχει συχνή επαφή με το δέρμα σας, πράγμα σημαντικό για την εδραίωση των κοινωνικών δεσμών του.
  • Ανταποκριθείτε σε όλα τα καλέσματα του έτσι θα του δώσετε κουράγιο να συνεχίσει να σας «μιλάει».

12 εβδομάδων
Το μωρό γυρίζει το κεφάλι μόλις ακούσει τη φωνή σας και σας χαμογελάει. Δείχνει τη χαρά του χαμογελώντας, κλωτσώντας τα πόδια και κουνώντας τα χέρια του.

Πώς θα το βοηθήσετε:

  • Πολλές από τις πρώτες εμπειρίες του μωρού βεβαιώνονται μέσα από το θηλασμό ή το μπιμπερό. Όταν το ταΐζετε να το κοιτάζετε στα μάτια για να βιώνει την κοινωνική επαφή με την ικανοποίηση της αίσθησης της πείνας.

16 εβδομάδων
Το μωρό κοιτάζει τους ανθρώπους που του μιλούν ή παίζουν μαζί τους και τους χαμογελάει. Γνωρίζει και σας κι άλλα μέλη της οικογένειας. Δεν του αρέσει να μένει μόνο του με ένα παιχνίδι για πολλή ώρα και κλαίει. Μόλις πλησιάζετε, σταματάει και συστρέφει το κορμί του προσδοκώντας να το σηκώσετε.

Πώς θα το βοηθήσετε:

  • Γυρίστε το πρόσωπό σας και κοιτάξτε έντονα το μωρό για να καταλάβει πως απευθύνεται σε αυτό. Να το κοιτάξετε στα μάτια όσο πιο συχνά μπορείτε δραματοποιώντας τις χειρονομίες και τις κινήσεις του προσώπου σας.
  • Μιμηθείτε οτιδήποτε κάνει το μωρό σας φτάνοντας έως την υπερβολή.
  • Παίξτε όσο περισσότερο μπορείτε μαζί του. Τα τραγούδια και τα ρυθμικά παιχνίδια θα το ενθαρρύνουν να παράγει και αυτό ήχους.

20 εβδομάδων
Το μωρό δείχνει ότι ντρέπεται στρέφοντας το κεφάλι του και το σώμα του. Χαμογελάει όμως στα γνωστά του πρόσωπα. Επικοινωνεί με το κλάμα, τους ήχους, τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες. Καταλαβαίνει μια  φιλική και μία θυμωμένη φωνή και αντιδρά διαφορετικά στο χαμόγελο και στο μπάλωμα.

Πώς θα το βοηθήσετε:

  • Μιμηθείτε όλους τους ήχους του μωρού με αλλαγές τόνου και έντασης.
  • Αν το μωρό σας είναι καλός «ακροατής» κινήστε το ενδιαφέρον του με λεπτούς ήχους. Παίξτε απαλή μουσική,  τσαλακώστε χαρτιά, χτυπήστε μικρά κουδουνάκια και κρεμάστε ένα μομπιλο πάνω από το κρεβάτι του.

24 εβδομάδων
Το μωρό κάνει προόδους. Ανταποκρίνεται με χειρονομίες, χαϊδεύει, χτυπάει, γρατσουνίζει και χαστουκίζει. Εξερευνά το πρόσωπό σας και σας λέει «Γειά». Συνεχίζει να δείχνει φόβο μπροστά στους αγνώστους και σφίγγεται πάνω σας.

Πώς θα το βοηθήσετε:

  • Αν το μωρό κάνει πολλές χειρονομίες δείξτε του καινούργιες. Όταν το σηκώνετε τεντώστε τα χέρια σας και θα σας μιμηθεί.
  • Δραματοποιήστε τις χειρονομίες σας συνδυάζοντας τες με τη φωνή σας. Περιμένετε να σας μιμηθεί.

28 έως 36 εβδομάδων
Το μωρό κοιτάζει, πλησιάζει και αγγίζει άλλο μωρό. Τρελαίνεται να παίζει ρυθμικά παιχνίδια. Στην προσπάθειά του να το καταλάβουν βήχει, γρυλλίζει, κλαίει, στριγγλίζει και κάνει μπουρμπουλήθρες που συνοδεύουν τις εκφράσεις του προσώπου του και άλλες χειρονομίες.

Πώς θα το βοηθήσετε:

  • Δείξτε του στοργή. Ενθαρρύνετε τη σωματική επαφή και παίξτε μαζί του ενώ ταυτόχρονα το αγγίζετε.
  • Αν το μωρό φλυαρία, επαναλάβετε τις παραλλαγές της φωνής του. Μετά δημιουργήστε ένα καινούργιο ήχο και περιμένετε να απαντήσει. Έτσι θα μάθει πως ο ήχος σημαίνει επικοινωνία.
  • Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του αφήνοντάς το να τρώει μόνο του. Αφήστε το να πειραματιστεί.

37 εβδομάδων έως 1 χρόνου
Το μωρό ξέρει το όνομά του και καταλαβαίνει το «όχι». Έχει μία αίσθηση του χιούμορ και του αρέσει να σας κάνει να γελάτε. Δείχνει την αγάπη του πιέζοντας το πρόσωπο και το κεφάλι του στο δικό σας. Θυμάται μερικούς κοινωνικούς τρόπους όπως το « Γειά» και το φιλί. Αν του πάρουν ένα παιχνίδι θυμώνει.

Πώς θα το βοηθήσετε:

  • Χρησιμοποιήστε το γέλιο σαν επιδοκιμασία, παίξτε παιχνίδια και διηγηθείτε του ιστορίες με γέλιο και ανέκδοτα για να του αναπτύξετε την αίσθηση του χιούμορ.


Σχόλια