ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΊΣ #11/Κολικοί μωρού.
Μήπως το μωρό σας είναι ιδιαίτερα ανήσυχο κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και κλαίει ασταμάτητα, πολλές φορές για ώρες; Μαζεύει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά και γενικώς είναι απαρηγόρητο, μη μπορώντας να κάνετε τίποτα για να το καθησυχάσετε; Πιθανότατα να αντιμετωπίζει κολικούς, δηλαδή έντονους πόνους στη κοιλιακή χώρα.
Ως βρεφικός κολικός ορίζεται το προκαλούμενο από κοιλιακό πόνο «υπερβολικό κλάμα» ενός βρέφους. Ένα βρέφος με κολικούς συνήθως κλαίει περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα, περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα και για περισσότερες από 3 εβδομάδες. Οι κολικοί είναι πολύ συχνοί. Μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή και συνήθως ξεκινούν μεταξύ της 3ης και της 6ης εβδομάδας ζωής και υποχωρούν όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των 3-4 μηνών.
Είναι γεγονός ότι όλα τα βρέφη τους πρώτους 2-3 μήνες της ζωής τους κλαίνε περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Ωστόσο, η διάρκεια του φυσιολογικού κλάματος συνήθως δεν ξεπερνά τις 2 ώρες. Το κλάμα του βρεφικού κολικού είναι εντονότερο και πιο διαπεραστικό από το φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, τα βρέφη ουρλιάζουν, δίνοντας την εντύπωση ότι πονάνε έντονα, εμφανίζουν έξαψη στο πρόσωπο και σύσπαση των ποδιών προς την κοιλιά και κυρτώνουν τη ράχη τους. Το κλάμα ξεκινά αιφνίδια, συμβαίνει συχνότερα τις βραδινές ώρες και οι γονείς αδυνατούν να καθησυχάσουν το βρέφος τους με οποιοδήποτε τρόπο. Πολλές φορές το κλάμα διακόπτεται απότομα, όταν το βρέφος αποβάλει αέρια ή ενεργηθεί. Μπορεί να φαντάζει σοβαρό αλλά το παρήγορο είναι ότι σε όλα τα βρέφη οι κολικοί είναι ένα προσωρινό πρόβλημα και δεν συντρέχει λόγο ανησυχίας, καθώς το μωρό σας δεν κινδυνεύει, ούτε στην υγεία, ούτε στην ανάπτυξή του.
Η αιτία των κολικών, παραμένει μέχρι και σήμερα ασαφής. Ωστόσο, για την αιτία των κολικών ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες, δίχως όμως να έχει αποδειχτεί κάποια θεωρία με βεβαιότητα. Παρόλο που συχνά ονομάζονται και «αεριούχοι κολικοί», αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλονται στην παρουσία πολλών αερίων στα έντερα. Υπάρχουν διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες που φαίνεται πως προκαλούν κολικούς. Η υπερσίτιση του βρέφους και η κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος, η ανωριμότητα του πεπτικού μηχανισμού του γαστρεντερικού συστήματος, που οδηγεί σε αυξημένη κινητικότητα του εντέρου, και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι κάποιοι παράγοντες. Επίσης, ενοχοποιείται το κάπνισμα στο σπίτι, η κατανάλωση από τη θηλάζουσα μητέρα καφέ, σοκολάτας, μυρωδικών, λαχανικών και οσπρίων. Επομένως, οι κολικοί του μωρού είναι ένα φαινόμενο που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «φυσιολογικό».
Μερικές ενέργειες που βοηθούν στην ανακούφιση του βρέφους σας:
- Αγκαλιά.. εν δράσει. Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά με τη κοιλίτσα του να ακουμπάει επάνω σας. Ορισμένοι γονείς έχουν βρει ως λύση για τους κολικούς το κράτημα του παιδιού στην αγκαλιά τους ή σε μάρσιπο και περπάτημα μες το σπίτι. Η κίνηση και η σωματική επαφή φαίνεται να καθησυχάζουν τα βρέφη.
- Ήπιες ασκήσεις. Ξαπλώστε το μωρό στο κρεβάτι ή στην αγκαλιά σας και λυγίστε τα ποδαράκια του προς το στήθος του απαλά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς τα έξω τα αέρια που έχουν παγιδευτεί στο έντερό του. Και, μαζί με αυτά, και ο πόνος! Επαναλάβετε την κίνηση για λίγα λεπτά. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, οι ήπιες ασκήσεις μπορεί να φανούν σωτήριες για τους κολικούς!
- Σωστή διατροφή. Εάν θηλάζετε, αποφύγετε τροφές που δημιουργούν αέρια ή ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα, όπως κρεμμύδια, φασόλια, καυτερές τροφές, μπαχάρια, καφές, μπρόκολο ή πολύ λιπαρές ουσίες.
- Απαλό μασάζ. Φροντίστε να τρίβετε την κοιλιά του μωρού σας με κατεύθυνση προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού και την πλάτη του με την αντίθετη. Με αυτόν τον τρόπο είστε σίγουροι ότι ακολουθείτε την κατεύθυνση του παχέος εντέρου, του τμήματος δηλαδή που έχει ανάγκη από ανακούφιση!
- Νανούρισμα. Φροντίζοντας ο φωτισμός να είναι χαμηλός και να υπάρχει απόλυτη ησυχία στον χώρο, νανουρίστε το μωρό σας κρατώντας το αγκαλιά, με το χέρι σας στην κοιλιά του. Εκτός από απεριόριστη αγάπη και στοργή, θα του μεταδώσετε την ευεργετική για την καταπολέμηση των κολικών θερμότητα!
- Βόλτα. Ένας περίπατος με το καροτσάκι ή μια βόλτα με το αυτοκίνητο θα χαλαρώσει το μωρό σας, μπορεί μάλιστα και να το αποκοιμίσει. Εναλλακτικά, εάν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την έξοδο από το σπίτι, χρησιμοποιείτε μάρσιππο. Η ελαφρά πίεση μέσα στον μάρσιπο σίγουρα θα το ανακουφίσει.
- Ζεστό μπάνιο πριν τον βραδινό ύπνο: Η συνταγή της επιτυχίας για όλα τα μωρά, και για το δικό σας, ιδιαιτέρως την περίοδο των κολικών. Το χαλαρώνει, το ηρεμεί και συμβάλλει σε έναν γαλήνιο ύπνο, χωρίς ξυπνήματα και κλάματα.
Συμπληρωματικά σε όλα τα παραπάνω, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε όλες τις… all time classic τεχνικές για την ηρεμία του παιδιού σας. Πιπίλα, χλιαρό χαμομήλι, χαλαρό φάσκιωμα σε ζεστή κουβερτούλα. Τέλος, βάλτε την ηλεκτρική σκούπα, ανάψτε το πιστολάκι των μαλλιών, ανοίξτε τον απορροφητήρα της κουζίνας ή βάλτε πλυντήριο! Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, όμως αυτός ο ουδέτερος θόρυβος που δημιουργεί η λειτουργία κάποιων ηλεκτρικών συσκευών, γνωστός ως «λευκός’ θόρυβος» μπορεί να ηρεμήσει το μωρό σας.
Να θυμάστε όσο απελπιστική και αφόρητη σας φαίνεται η κατάσταση όταν το μωρό σας έχει κολικούς, η κούραση, η αϋπνία και η ένταση που βιώνετε εσείς και το μωρό σας είναι παροδικά. Να ξέρετε πως δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο μωρό, αλλά μεγαλώνει και αναπτύσσεται φυσιολογικά.
Niκη Νικολοπούλου
Παιδαγωγός Προσχολικής ηλικία
Facebook Page : Bookitses
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου